Overslaan en naar de inhoud gaan
Richtlijn
Toekomstgericht werken
Groep jongeren

Richtlijn in ontwikkeling

De richtlijn Toekomssgericht werken is momenteel in ontwikkeling en gaat over de knelpunten in de ondersteuning van jongeren bij het volwassen worden. De geplande publicatie is najaar 2025.

Het ontwikkeltraject is in 2023 van start gegaan. De richtlijn is in het voorjaar van 2025 gereed voor een commentaarfase en proefimplementatie.  

Proces na feedback 

Na verwerking van de feedback wordt de richtlijn aangeboden aan de beroepsverenigingen ter autorisatie. De verwachting is dat de nieuwe richtlijn in het najaar van 2025 gepubliceerd kan worden. 

Onderwerpen 

De uitgangsvragen waarop de richtlijn een antwoord geeft, clusteren zich onder twee hoofdthema’s: aansluiting en begeleiding.  

Aansluiting gaat onder andere over het aansluiten bij de wensen van jongeren en hun netwerk. Het gaat ook over het motiveren van jongeren en het vinden van balans tussen regie geven en helpen om de juiste keuzes te maken. Dit thema gaat vooral in op de onderwerpen die spelen tussen de jongere en het netwerk van de jongere. 

Bij begeleiding gaat het over de invulling van ondersteuning en de samenwerking met andere professionals. Tegelijkertijd helpt de richtlijn professionals en beleidsmakers om systeembeperkingen en knelpunten binnen organisaties aan te kaarten wanneer deze het toekomstgericht werken belemmeren. 

Een volledig overzicht van de uitgangsvragen is te vinden in de knelpuntenanalyse die is uitgevoerd door de Argumentenfabriek: Toekomstgerichte ondersteuning op weg naar volwassenheid

Projectteam 

Het projectteam bestaat uit:  

  • Marjolein Distelbrink, Verwey-Jonker Instituut: projectleider
  • Trees Pels, Verwey-Jonker Instituut: senior onderzoeker/adviseur
  • Marian Zandbergen, Hogeschool van Amsterdam: onderzoeker
  • Leonieke Boendermaker, Hogeschool van Amsterdam: lector jeugdzorg
  • Marte Wiersme, InHolland: onderzoeker en promovendus)
  • Brechje Kuipers, Levvel: programmaleider
  • Esther Kooymans, Nederlands Jeugdinstituut: procesbegeleider 

Ontwikkelwerkgroep, focusgroep en klankbordgroep 

Er is een ontwikkelwerkgroep gevormd die bestaat uit wetenschappers en jeugdprofessionals uit de praktijk. Zij hebben allen (praktijk)kennis over toekomstgericht werken met jongeren. Verschillende sectoren zijn vertegenwoordigd: jeugdbescherming, jeugd- en opvoedhulp, jongerenwerk, etc.​ 

Daarnaast is een focusgroep gevormd die bestaat uit jongeren. Deze groep komt vier keer bij elkaar om input te geven op de richtlijn en aanbevelingen te geven.  

Een klankbordgroep van professionals geeft halverwege het ontwikkelproces input op de aanbevelingen van de richtlijn.