Hulp bij implementatie

Op deze pagina vind je hulpmiddelen die jou en je team helpen bij het invoeren en toepassen van de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming.
Heb je suggesties voor bestaande of nieuwe hulpmiddelen? Laat het ons weten via info@richtlijnenjeugdhulp.nl.
Implementatiewijzer
De implementatiewijzer brengt zes verschillende stappen in beeld die bij de invoering van richtlijnen een rol spelen. Je kunt op ieder gewenst punt instappen, waar het jouw team of organisatie past. Vandaaruit kun je verder gaan naar een volgende stap. Ook legt de wijzer uit hoe een proces van invoering van richtlijnen in elkaar zit.
Vind je weg door het woud
Deze één uur durende workshop helpt je om als team te ervaren hoe je de richtlijnen in je dagelijkse werk kan gebruiken. Aan de hand van een casus over moeder Shirat en haar vier kinderen, ga je als team met minimaal drie richtlijnen aan de slag. Je leert hoe de aanbevelingen uit de richtlijnen je kunnen helpen om samen met het gezin te beslissen: hoe nu verder?
Films met casusbeschrijving
In twee fictieve films volg je professionals Ruben en Mirjam, die samenwerken met een gezin. Je reflecteert op wat je in de film ziet gebeuren: Wat valt op? Wat kun je hiervan leren? In twee verdiepende films gaan ouders en professionals in gesprek over de filmpjes. Door aan de slag te gaan met de casusbeschrijvingen, ervaar je hoe de richtlijnen je kunnen helpen.
Aanbevelingen langs de lijn
Samen met collega’s duik je in drie aanbevelingen van een zelfgekozen richtlijn. Je gaat na in hoeverre jullie al met deze aanbevelingen in de praktijk werken en gebruiken hiervoor een vlaggenlijn. Met elkaar bespreek je: Waarom werken we wel of niet met deze aanbeveling? En wat vinden we hiervan? Na afloop formuleren jullie verbeteracties om de aanbevelingen beter toepasbaar te maken.
Download de materialen:
Richtlijnen Thermometer
Met de richtlijnen thermometer krijg je een beeld van hoe het er in jouw organisatie voor staat met het gebruik van de richtlijnen. Weten je collega’s dat ze bestaan? Zien ze nut en noodzaak om ermee te werken? Zijn richtlijnen ingebed in de werkwijze van de organisatie? De antwoorden op deze peiling geven inzicht in waar je als organisatie staat. Dit helpt om te bedenken welke acties nodig zijn.
Download de materialen:
Gesprekstool voor gemeenten en jeugdhulporganisaties
Met deze tool kunnen gemeenten en jeugdhulporganisaties met elkaar in gesprek over het gebruik van richtlijnen. De vragen helpen om inzicht te geven in wat goed gaat en waar men tegenaan loopt. Het brengt wederzijdse verwachtingen in beeld. Dit met elkaar uitwisselen helpt om goede afspraken met elkaar te maken over gebruik van de richtlijnen.
Webinars over de richtlijnen
Webinars werken met richtlijnen
Afgelopen jaren zijn er een aantal inspirerende webinars georganiseerd over het werken met richtlijnen voor (aankomende) professionals. Hieronder vind je de opnames.
Goed van start met de richtlijnen
Studentenwebinar
Webinars over specifieke richtlijnen
Bij een publicatie van een (herziene) richtlijn wordt er een webinar georganiseerd. In dit webinar lichten we de nieuwe ontwikkelingen en de wijzigingen van de richtlijn toe.
Ernstige gedragsproblemen
KOPP/KOV
Problematische gehechtheid
Radicalisering
Samen beslissen over hulp
Traumagerelateerde problemen
Uithuisplaatsing en terugplaatsing
Voor de richtlijn Pleegzorg is het relevant om de webinar over gedeeld opvoederschap terug te kijken.