Richtlijn Toekomstgericht werken in laatste fase ontwikkeling

De richtlijn Toekomstgericht werken gaat de laatste ontwikkelingsfase in. Nu de commentaarfase en proefimplementatie achter de rug zijn, verwerkt de ontwikkelaar de uitkomsten hiervan in de richtlijn.
De proefimplementatie is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van de richtlijn. Professionals toetsen dan de toepassing van de richtlijn in de dagelijkste werkpraktijk. Tijdens de proefimplementatie van de richtlijn Toekomstgericht werken was een diverse groep professionals uit de jeugdhulp en jeugdbescherming betrokken. Ook andere sectoren, zoals onderwijs en maatschappelijk werk, deden mee. Vier maanden lang gingen zij met de richtlijn aan de slag.
Wat viel op tijdens de proefimplementatie?
Wat opviel is dat veel professionals herkenning vinden in de richtlijn. Sommigen werken in de praktijk al op deze wijze en herkennen de principes uit de richtlijn. Deze principes gaan over het belang van een goede werkrelatie met de jongeren en over het werken aan een toekomstbeeld. De richtlijn gaat ook in op de rol die het sociale netwerk kan spelen. Er werden ook belemmeringen genoemd. Wetten en regelgeving kunnen in de weg staan, en organisaties moeten voldoende tijd en middelen hebben om de richtlijn te implementeren.
Reactie vanuit beroepsverenigingen en toets Defence for Children
Parallel aan de proefimplementatie gaven de beroepsverenigingen BPSW, NIP en NVO commentaar op de richtlijn. Defence for Children Nederland beoordeelde of de richtlijn overeenstemt met het Kinderrechtenverdrag. De definitieve versie van de richtlijn wordt voorgelegd aan beroepsverenigingen om de richtlijn te autoriseren. Na autorisatie start de verspreiding en invoering van de richtlijn, waarschijnlijk in het najaar van 2025.
Meer lezen over deze richtlijn?
Richtlijn Toekomstgericht werken in ontwikkeling
Over de richtlijnen
Van jeugd naar volwassenheid | NJi