Nieuwe structuur van de richtlijnen

Op basis van gebruikersonderzoek in 2023 herstructureerden we alle richtlijnen. Dit betekent dat de opbouw en vorm van de richtlijnen anders is, maar de inhoud niet. De inhoud is immers geaccrediteerd door de beroepsverenigingen. De tekst van de richtlijnen is wel toegankelijker gemaakt.
De opbouw van iedere richtlijn gaat nu terug naar de kern: wat zijn de uitgangsvragen en de aanbevelingen op deze uitgangsvragen? De uitgangsvragen zijn de vragen of knelpunten waar jij als professional in de praktijk tegenaan loopt. De richtlijnen geven hierop een antwoord. De aanbevelingen geven richting aan jouw professionele afwegingen die je dagelijks maakt. Daarom heeft iedere richtlijn nu dezelfde structuur, waarin de uitgangsvragen en aanbevelingen voorop staan. Per aanbeveling wordt een verdieping en onderbouwing gegeven.
Herkenbare structuur
De eenduidigheid in structuur komt ook terug in de bouwstenen. Per richtlijn zijn de onderwerpen onderverdeeld in maximaal negen bouwstenen. Iedere bouwsteen gaat over een specifiek thema van de richtlijn. Ze delen de richtlijn op in informatieblokken. De bouwstenen helpen om gemakkelijker je weg te vinden door de informatie van een richtlijn. De bouwstenen zie je terug in het menu van een richtlijn. Bekijk als voorbeeld het menu van de richtlijn Samen beslissen over hulp.
Landingspagina per richtlijn
Iedere richtlijn heeft nu een eigen landingspagina. Zo heb je in een oogopslag in beeld welke informatie er allemaal over een richtlijn beschikbaar is. Bijvoorbeeld of er een webinar beschikbaar is over de richtlijn. Of wanneer de laatste herziening was. Bekijk als voorbeeld de landingspagina van richtlijn Radicalisering.
Routekaart voor snelle navigatie
Al vele jaren is de werkkaart een vertrouwd onderdeel op de website. Gezien de omvang van een richtlijn is het tot nu toe een hulpmiddel geweest. Vooral bedoeld om inzicht te krijgen in highlights van de gehele richtlijn. Nu de website de informatie heeft opgedeeld in bouwstenen, is de richtlijn beter toegankelijk en overzichtelijker. Er zijn nu geen werkkaarten meer, maar routekaarten. Zo’n routekaart brengt in beeld welke onderwerpen in een richtlijn aan bod komen. Vanuit de routekaart kun je ook direct naar de onderwerpen die je zoekt. We beseffen ons dat de werkkaart voor sommigen een fijn hulpmiddel was. Gebruik van de routekaart is anders. Laat het ons weten als je de werkkaart mist. Bekijk als voorbeeld de routekaart van richtlijn Scheiding.
Lees meer:
Vernieuwde website Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming
Onderzoek als vertrekpunt voor vernieuwde website