-
Gebruik voor het inschatten van de risico’s de SIK-lijst als hulpmiddel. Deze checklist brengt risico- en beschermende factoren in kaart en adviseert vervolgens over in te zetten interventies. De lijst kun je voor, tijdens of na het gesprek met de ouder(s) doornemen.
-
Werk samen met de ouder(s) en het kind om een interventie te kiezen die helpt om de beschermende factoren te versterken. Dit is bij voorkeur een erkende KOPP/KOV-specifieke of generieke interventie. Ga naar de de tools voor tips over gespreksvoering met ouders en kinderen. Als er specifieke problemen zijn, zoals problematische gehechtheid, traumagerelateerde problemen, ernstige gedragsproblemen, kindermishandeling, meervoudige en complexe problemen en scheiding, raadpleeg dan de richtlijnen voor deze problemen.
-
Overweeg, samen met de ouder(s) en het kind en de Wmo-consulent of er ondersteuning of begeleiding nodig is om stress te verminderen en de zelfredzaamheid van het gezin of het kind te versterken.
-
Houd bij alle aanbevelingen rekening met de culturele achtergrond van het gezin, en de draagkracht en de verstandelijke vermogens van ouder(s) en kind.