Overslaan en naar de inhoud gaan
Richtlijn
Pleegzorg
Twee kinderen in speeltuin

Richtlijn in herziening

De herziening van de richtlijn Pleegzorg is in maart 2023 gestart. Het doel van de herziening is de richtlijn aanpassen met nieuwe ontwikkelingen en inzichten uit de wetenschap, ervaringen van kinderen, ouders en pleegouders en praktijk. 

Het lectoraat Pleeg- en gezinszorg van Christelijk Hogeschool Ede voert samen met de herzieningswerkgroep en het NJi de herziening uit. De nieuwe richtlijn wordt voor de zomer van 2025 gepubliceerd. 

Aanleiding

In de huidige richtlijn Pleegzorg is al een aanpassing gedaan op de aanvaardbare termijn. Die termijn is recent aangepast bij de herziening van de richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing. Ook in de richtlijn Pleegzorg werden termijnen genoemd over een opvoedingsbesluit of een besluit tot definitieve plaatsing of terugplaatsing. Daarom is ook de aanvaardbare termijn in de richtlijn Pleegzorg tussentijds aangepast 

Startbijeenkomst en werkgroep 

De herziening van de richtlijn is in maart 2023 gestart met een startbijeenkomst. Hierna is er een werkgroep samengesteld, bestaande uit professionals, (pleeg)ouders, ervaringsdeskundige en wetenschappers. Afgelopen jaar hebben er verschillende bijeenkomsten plaatsgevonden met deze groep. De richtlijn is in het najaar van 2024 in commentaarfase gegaan. De ontwikkelaars hebben de feedback verwerkt en getoetst bij de werkgroep. Momenteel zit de richtlijn in de laatste fase voor publicatie. Tijdens de herziening blijft de huidige richtlijn de vakinhoudelijke standaard voor jeugdprofessionals. 

Met welke thema’s zijn we aan de slag gegaan? 

Tijdens de herziening bekijken we alle onderdelen van de richtlijn opnieuw. Is dit nog steeds actueel? Heeft dit onderdeel het gewenste effect? Daarnaast zijn er nieuwe thema’s die een plek krijgen in de richtlijn zoals gedeeld opvoederschap, de stem en belang van het kind en het inzetten van informele steun.