Overslaan en naar de inhoud gaan
Richtlijn
Scheiding
Jongere

Samenwerking met andere beroepskrachten

Toelichting op de aanbeveling

  • Zorg als jeugdprofessional voor afstemming en samenwerking met verschillende professionals en zorg voor terugkoppeling van informatie, zodat voor alle betrokkenen helder is wie wat doet in het gezin. 

Denk hierbij aan scholen, hulpverleners van ouders, advocaten, mediators, rechters, enzovoorts. Zo kun je samen (vroegtijdig) scheidingsproblemen signaleren en de juiste begeleiding inzetten. Ook kun je zo kindgerelateerde en scheidingsgerelateerde problemen herkennen. Bekijk bij de samenwerking zoveel mogelijk of één persoon of instelling duidelijk de regie heeft en dat de anderen vanuit hun eigen specialisme bijdragen. 

Je moet hierbij als professional transparant zijn en de regie zo mogelijk bij de ouders leggen. Samen met ouders en kinderen stel je doelen vast en kijk je hoe je de ondersteuning opzet en welke partners eventueel betrokken zijn of moeten worden bij de hulpverlening. Uitgangspunt is dat kinderen en hun ouders aanwezig zijn bij de besprekingen. Professionals moeten kennis en informatie met elkaar uitwisselen om scheidingsproblemen vroegtijdig te signaleren en om de juiste begeleiding in te zetten. 

Het uitwisselen van informatie 

Houd bij het uitwisselen van informatie rekening met de privacy van het kind en de ouders. Voor de informatie-uitwisseling is in principe gerichte toestemming nodig, zowel van de ouders als – afhankelijk van de leeftijd – het kind. Wanneer de veiligheid van het kind op het spel staat, maak je gebruik van het meldrecht in de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Bij direct gevaar kun je besluiten de geheimhoudingsplicht om gegronde redenen te doorbreken. Voor de informatie-uitwisseling is het belangrijk dat je het kind en/of de ouders volledig informeert, zodat zij weten waarvoor zij toestemming geven. 

Wil je informatie uitwisselen, dan ga je het doel ervan na en kijk je welke informatie noodzakelijk is om te delen. Belangrijk daarbij is om de hulp en zorg vanuit verschillende voorzieningen goed op elkaar af te stemmen. Werk oplossingsgericht en zorg ervoor dat de regie – als dat kan – zoveel mogelijk bij de ouders ligt. Werk als jeugdprofessional volgens het principe ‘één gezin, één plan’. Altijd moet duidelijk zijn wie de functie van zorgcoördinator vervult en wie ervoor zorgt dat de samenhangende ondersteuning van het gezin goed verloopt. Tot slot moeten de verschillende organisaties duidelijke afspraken maken over de terugkoppeling van informatie, zodat voor alle betrokkenen transparant en helder is wie wat doet in het gezin.