
Ondersteuning
Toelichting op de aanbevelingen
-
Werk in een team waarmee je samen belangrijke beslissingen neemt en waar je expertise kan halen wanneer nodig. Weet waar je grenzen liggen en schakel een specialist in voor het behandelen van specifieke problematiek. Werk in het gezin samen met een buddy die het gezin ook kent en die jou zonder overdracht kan vervangen indien nodig.
-
Zorg ervoor dat je binnen dit team voldoende ondersteuning krijgt. Het is belangrijk dat je ondersteuning vindt op drie niveaus: casusniveau, persoonlijk functioneren en kennisontwikkeling.
Het risico voor een vaste hulpverlener die langdurig en intensief betrokken is bij een gezin is dat je ‘ingezogen’ raakt en de grens voor wat normaal en veilig is voor kinderen en jongeren steeds verder naar beneden bijstelt (beroepsdeformatie). Dan kun je niet meer met een professionele blik naar het gezin kijken. Zorg daarom dat je structureel goed begeleid en ondersteund wordt, bijvoorbeeld met intervisie, werkbegeleiding of coaching (Jongepier, 2013).
Organisaties moeten daarnaast stabiliteit en continuïteit bevorderen door hulpverleners te faciliteren en de ruimte te geven om meerdere jaren betrokken te blijven bij gezinnen met meervoudige en complexe problemen (Scholte et al., 2012). De klankbordgroep benadrukt het belang van teamwork en ondersteuning, zowel vanuit het team (waaronder een gedragswetenschapper) als de organisatie zelf. Volgens de klankbordgroep zou de ondersteuning zich op drie niveaus moeten afspelen: casus, persoonlijke functioneren en kennisontwikkeling.