-
Maak op basis van een gedeelde verklarende analyse een keuze voor inzet van evidence-based interventies die aansluiten bij de problematiek van het gezin.
-
Zet specifieke interventies in die gericht zijn op de problemen van de ouders en het kind. Zie hiervoor de geldende richtlijnen voor jeugdhulp en jeugdbescherming.
-
Zorg dat de hulp voldoende intensief is om in korte tijd ernstige en complexe problemen aan te pakken en te verminderen (denk aan acht tot tien uur per week). Zorg ook dat er een vast en goed bereikbaar aanspreekpunt voor gezinsleden is dat regelmatig contact met het gezin heeft. Zorg dat het gezin waar nodig concrete hulp krijgt en zet in op de motivatie van de gezinsleden. Werk samen met alle andere betrokken (hulpverlenende) instellingen rondom het gezin (denk ook aan de huisarts, de jeugdgezondheidszorg en school), en spreek duidelijk af wie wat doet op welk moment.
-
Onderzoek de mogelijkheden van intensieve thuishulpprogramma’s die zich richten op het hele gezin en meerdere leefdomeinen: Families First, Ambulante Spoedhulp (ASH), Multisysteem Therapie (MST), Multidimensionele Familietherapie (MDFT) en Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG).