
Motiverende gespreksvoering
Toelichting op de aanbeveling
-
Gebruik motiverende gespreksvoering en geef feedback op het middelengebruik. Doe dit bij zowel selectieve als geïndiceerde preventie. Maak in deze gesprekken een vergelijking met het middelengebruik van andere jongeren (geef dus normatieve feedback).
Motiverende gespreksvoering
Omdat motiverende gespreksvoering een veelgebruikte en effectieve methode is om jongeren te stimuleren hulp te zoeken voor hun problemen of hun gedrag te veranderen, staan we hier stil bij deze techniek (Baron et al., 2017; Arkowitz, Miller & Rollnick, 2015). Motiverende gespreksvoering als geprotocolleerde interventie en techniek onderscheidt zich van ‘motiveren’ in het algemeen spraakgebruik. Motiverende gespreksvoering vereist scholing/training en onderhoud daarvan. Een basistraining inclusief regelmatige opfriscursus is minimaal noodzakelijk voor elke professional die betrokken is bij signalering, screening, diagnostiek, begeleiding en behandeling van jongeren met risicovol middelengebruik. Motiverende gespreksvoering kun je ook inzetten bij jongeren met een lvb.
Motiverende gespreksvoering (Arkowitz, Miller, W Miller & Rollnick, 2015) is een op samenwerking gerichte, doelgerichte gespreksstijl met bijzondere aandacht voor verandertaal. Het doel van de methode is om persoonlijke motivatie en commitment voor een bepaalde verandering bij de jongere te versterken. Je ontlokt en verkent iemands eigen redenen om te veranderen in een sfeer van acceptatie en compassie (Baron, 2017). Uit onderzoek blijkt dat motiverende gespreksvoering gedragsverandering tot stand kan brengen bij mensen met risicovol middelengebruik of stoornissen in het gebruik van middelen (Nederlands Jeugdinstituut, 2015). Een empathische en motiverende houding van jou als hulpverlener zorgt ervoor dat cliënten actiever betrokken zijn bij de behandeling. Hierdoor boek je betere resultaten.