Overslaan en naar de inhoud gaan
Richtlijn
Scheiding
Jongere

Interventies die vooral gericht zijn op kinderen en jongeren

Toelichting op de aanbevelingen

  • Neem kennis van het aanbod aan interventies voor kinderen, ouders en gezinnen in de regio. De voorkeur gaat uit naar interventies die zijn opgenomen in de databank Effectieve jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en/of die goede resultaten laten zien in effectonderzoek. Raadpleeg daarnaast de Wegwijzer kind en scheiding.  

  • Houd bij de keuze voor het inzetten van een interventie rekening met de mening en behoeften van kinderen en hun ouders.  

Interventies opgenomen in of in opname-procedure bij de databank Effectieve jeugdinterventies

InterventieDoelgroepDoel

Classifi- 

catie* 

Onderzoek
Dappere Dino’s  Kinderen van 6 tot 8 jaar

Het ervaren van steun van leeftijdgenootjes die hetzelfde meemaken om zo de spanning van de scheiding te verminderen.  

Het leren van vaardigheden om problemen op te lossen, zodat kinderen beter kunnen omgaan met gevoelens na de scheiding.   

Effectief volgens goede aanwijzingen 

Nederlandse Effectevaluatie (2011), (N=23): er is een sterk effect gevonden op positief functioneren van de kinderen en op vermindering van totaal probleemgedrag.  

Informatie: www.dapperedino.nl

Stoere Schildpadden Kinderen van 4 tot 7 jaarLeren omgaan met emoties en problemen rondom de scheiding om emotionele- en gedragsproblemen te voorkomen.   Goed onderbouwd 

In Nederlands veranderingsonderzoek (2014) rapporteerden groepsleiders, leerkrachten en ouders veelbelovende verschillen tussen voor- en nameting in functioneren van de kinderen en psychosociale problemen.  

Informatie: www.stoereschildpadden.nl 

KIES (Kinderen in echtscheidingssituaties) Kinderen van 7 tot en met 12 jaar, hun ouders en leerkrachten Verwerking scheiding bij het kind, informatie geven aan ouders en deskundigheidsbevordering van de leerkracht.

2013: een RCT naar de effecten van KIES bij kinderen van 8-12 jaar tonen sterke aanwijzingen voor effectiviteit. 

Informatie: www.kiesvoorhetkind.nl 

De Kindbehartiger Kinderen van 2 tot en met 17 jaar De achterliggende scheidingsproblematiek en de behoeften van het kind onderzoeken. Goed onderbouwd Meerdere onderzoeken tonen positieve resultaten aan. 

Overige interventies

Jonge Helden, Kameleonprogramma Kinderen en jongeren van 12 tot 18 jaar. Voorkomen sociaal-emotionele- en gedragsproblemen bij kinderen en jongeren.  

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan. 
!JES (Jij En Scheiden) het brugproject Kinderen van 8 tot 12 jaar en hun ouders. Nadelige effecten van echtscheiding voorkomen door ervaringen uit te wisselen en kinderen sterker te maken door het vergroten van hun kennis en vaardigheden. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

Het Trimbosinstituut doet een kleinschalig onderzoek naar de effectiviteit van de nieuw ontwikkelde training van 2012. 

Informatie: www.wilbrinkmediation.nl 

KOESA-j Jongeren van 12 tot 18 jaar en hun ouders. Voorkomen van sociaal-emotionele- en gedragsproblemen bij jongeren. Ouders informeren en empoweren.  

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan.  
KOESA-k Kinderen van 8 tot 12 jaar. Voorkomen van sociaal-emotionele- en gedragsproblemen bij kinderen. Ouders informeren en versterken. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan.  
OKEE-begeleidingstraject 

Kinderen van 4 t/m 17 jaar  

 

Secundaire doelgroep: hun ouders. 

Kinderen en hun ouders leren omgaan met de scheiding en de nieuwe (thuis)situatie na de scheiding. Voor ouders: zicht op hun eigen aandeel en ouderlijke mogelijkheden in relatie tot de scheiding. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan.  
Villa Pinedo, de plek voor jongeren met gescheiden ouders Jongeren vanaf 12 jaar.  Een plek waar jongeren ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen. Individueel peer-to-peer advies via online buddy-programma. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Momenteel wordt onderzoek uitgevoerd naar het online buddy-programma. 

Daarnaast door praktijk vaak als veelbelovend genoemd. 

Zandkastelen! Kinderen van 6 tot 17 en hun ouders. Kinderen beter leren omgaan met de scheiding. Voor ouders: voorkomen of verminderen van miscommunicatie en conflicten tussen ouders en kind. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan.  

Uitvoering en doelen 

Veel van deze interventies zijn op school uit te voeren. Ze zijn vaak zowel educatief als therapeutisch van aard. Doelen zijn:

  • Het verhelderen van verwarrende en pijnlijke zaken rondom de scheiding.
  • Het bieden van een veilige omgeving om moeilijke zaken te verwerken.
  • Het leren begrijpen van emoties.
  • Het leren omgaan met negatieve gevoelens en moeilijke gezinsomstandigheden.
  • Het verbeteren van de communicatie tussen ouder en kind. 

Werkzame elementen 

Uit voorzichtige bevindingen uit onderzoek blijkt een aantal kenmerken van belang (o.a. Rose, 2009):  

  • Interventies lijken het beste te werken als zij kortdurend zijn en maximaal 10 bijeenkomsten beslaan van gemiddeld 60 tot 75 minuten per bijeenkomst.
  • Interventies hebben de beste effecten als professionals die inzetten bij kinderen van 9 tot 12 jaar.
  • Het bieden van psycho-educatie is een belangrijke methode om kinderen meer inzicht te geven in zaken rondom de scheiding.
  • Cognitief-gedragstherapeutische technieken kun je inzetten om misvattingen en onrealistische gedachten die kinderen vaak over de scheiding hebben (zoals schuldgevoelens) aan te pakken en positieve denkpatronen over zichzelf en het gezin te bevorderen.
  • Een groepssetting lijkt van belang. Sociale steun van leeftijdsgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt, kan gevoelens van eenzaamheid en isolatie verminderen.
  • Met onder andere rollenspellen, groepsdiscussies en oefenen met het oplossen van sociale problemen trainen kinderen actief belangrijke (probleemoplossende) vaardigheden. 

(Bron: Wat werkt bij scheiding?, Nederlands Jeugdinstituut, 2018). 

Interventies die gericht zijn op ouders en gezinnen

Interventies opgenomen in of in opnameprocedure bij de databank Effectieve jeugdinterventies

Interventie Doelgroep Doel Classifi-catie * Onderzoek 
Ouderschap Blijft 
- geïndiceerd aanbod 
- CJG-module 
Kinderen tot 12 jaar en hun ouders Verbeteren communicatie tussen ouders en bewerkstelligen regelmatige omgang tussen kind en uitwonende ouder. Deze interventie bevindt zich op dit moment in het erkenningstraject Effectiviteitsonderzoek in voorbereiding. 
Ouderschap Na Scheiding (ONS) Primair voor ouders, kinderen van 0 tot en met 17 jaar en ouder worden actief betrokken. Kinderen kunnen onbelast en regelmatig contact hebben met beide ouders. Goed onderbouwd Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan. 
Kinderen uit de knel Kinderen van 4 tot 18 jaar en hun gescheiden ouders Begeleiding van het gezin. Goed onderbouwd Uit effectonderzoek blijkt dat Kinderen uit de Knel voor een afname in conflicten tussen ouders kan zorgen en dat deze conflicten constructiever en minder ernstig werden (Schoemaker et al., 2016). Bij kinderen werd een zeer wisselend patroon gezien in het onderzoek. Meer onderzoek is nodig om betere uitspraken over effecten te kunnen doen. 
ScheidingsATLAS Ouders die gescheiden zijn of gaan scheiden Ondersteunen van ouders in ouderschap na scheiding. Goed onderbouwd Recent onderzoek (Velderman et al., 2020) toont aan dat ouders meer steun ervaren. 

Interventies waar effectonderzoek naar is of wordt uitgevoerd 

BRAM Gezin Schade voor kinderen beperken en verminderen conflicten ouders.  

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Momenteel effectonderzoek binnen het ZonMw programma Effectief werken in de jeugdsector. 
Eigen Kracht Conferentie Gezin Gezinnen nemen zelf verantwoordelijkheid en zoeken oplossingen samen met hun sociale netwerk. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Recent onderzoek (Dijkstra, 2019) concludeert dat er weinig bewijs is voor de effectiviteit van EKC in de jeugdhulp en jeugdbescherming. EKC is niet effectiever dan de reguliere werkwijze van de jeugdhulp en jeugdbescherming om tot een hulpverleningsplan te komen in termen van kindveiligheid en inzet van professionele zorg.  
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) Individuele begeleiding (voor ex-partners samen of voor inwonende en uitwonende ouder apart) Ouder(s) Verwerken ervaringen rondom de scheiding.  

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. 
Omgangsbemiddeling
mediation 
Ouders in scheidingssituaties of in de periode na de scheiding. Partijen tot afspraken laten komen, op basis van respect voor elkaars wensen en mogelijkheden. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Uit een literatuurstudie van Geurts et al (2015) bleken geen verschillen tussen ouders die van vrijwillige mediation gebruik maakten en ouders die de reguliere scheidingsroute volgden voor wat betreft het welzijn van de kinderen. De meeste studies lieten wel positieve resultaten zien voor andere factoren die van invloed kunnen zijn op het welzijn van het kind, zoals minder conflicten. Daarnaast leven ouders die een mediationtraject hebben gevolgd afspraken beter na en zijn er minder vervolgprocedures. 
Omgangshuizen Gescheiden ouders en kinderen tot 10 jaar, soms tot 12 jaar die hulp nodig hebben bij het weer opbouwen van contact tussen kind en uitwonende ouder. Toewerken naar onbegeleid contact via het bieden van een veilige en neutrale plek waar kind en uitwonende ouder elkaar onder begeleiding kunnen ontmoeten. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

De moeilijke doelgroep in aanmerking genomen, laten omgangshuizen in de praktijk redelijke resultaten zien, blijkens divers kleinschalig onderzoek. Er is nog geen uniforme beschrijving en nog geen grootschalig effectiviteitsonderzoek. 

www.echtscheiding-wijzer.nl

Triple P Family Transitions (ook voor lvb-ouders) Ouders in echtscheidingssituaties (ook voor lvb-ouders) van kinderen in de leeftijd van 0-16 jaar. Opvoedvaardigheden versterken. Een positief overgangsproces bevorderen en het hervinden van de balans tussen ouders en kinderen, door de competentie van ouders en de veerkracht van kinderen te versterken. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

In Nederland is een pilotstudie uitgevoerd naar de ervaringen van professionals en ouders met Triple P Family Transitions. 

 

Overige interventies

Cursussen voor samengestelde gezinnen Ouders die (gaan) samenwonen en kinderen meebrengen uit een vorige relatie. Ouders voorlichten over de relationele en pedagogische aspecten van ‘nieuwe gezinnen’. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan. 
DEES-methodiek - methode voor De-Escalatie bij Echtscheidingen Ouders De-escalatie, ouders kunnen ouderrollen vervullen en samenwerken op ouderniveau.  

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan.  
SCHIP-aanpak Ouders Rouwtraject voor ex-partners met als doel een nieuwe verbinding aan te gaan als partners in ouderschap 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan. 
Sterk uit elkaar
(ook voor lvb-groep) 
Gezin Ondersteunen gespreksvoering complexe scheidingen en voorkomen van nadelige gevolgen voor het kind. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan. 

Villa Pinedo 

Online training ‘Scheiden is geen kinderspel’ plus forum voor ouders  

Ouders Negatieve gevolgen van de scheiding op de het kind voorkomen en ouders begeleiden en ondersteunen. Ook: jongeren die o.a. binnen het forum ouders advies geven. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan. 

Door praktijk vaak als veelbelovend genoemd. 

Interventies voor oudervervreemding  

Er zijn nog geen interventies voor ‘oudervervreemding’ bekend die: 

  • theoretisch zijn onderbouwd;
  • én waarover wetenschap en praktijk het eens zijn;
  • én waarvoor wetenschappelijk bewijs is.  
  • Een systemische benadering, waarbij jeugdzorg zowel ouders als hun kind hoort en ondersteunt, is in veel gevallen het meest passend (Maes, 2019).  

Interventies gericht op relatie-ondersteuning 

Interventie Doelgroep Doel Classificatie Onderzoek 
EFT (Emotionally Focused Therapy) Ouders (partners) Versteviging relatie, vermindering conflicten, vergroten van de emotionele verbondenheid in de relatie, verbeteren van de onderlinge communicatie. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Onderzocht in het buitenland, in internationale reviews erkend als meest effectieve methodiek bij relatieproblemen. 
EFT Houd me vast programma Ouders (partners) Versteviging partnerrelatie, vermindering conflicten, vergroten van de emotionele verbondenheid in de relatie, verbeteren van de onderlinge communicatie. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Wordt momenteel op effectiviteit onderzocht, gebaseerd op EFT. 
Family Factory, De Tijd van je Leven Ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd Inspireren en coachen bij het vormgeven aan het gezin, relatieondersteuning en verbeteren gezinsfunctioneren. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan. 
Marriage Course Nederland Ouders (partners) Versteviging van de relatie, sterkte-/zwakte-analyse van de relatie. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan. 
Marriage Encounter (katholiek) Ouders (partners) Echtparen meer liefdesbekwaam maken en bewust van wat een man–vrouwrelatie aan kracht, energie en inspiratie kan geven, waardoor de relatie stabiliseert. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan.  
Marriage Encounter (protestants) Ouders (partners) Relatieverdieping door dialoog: het uitwisselen van gevoelens en belevingen. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan. 
Triple P, module Partnersteun (ook voor lvb-ouders) Tweeoudergezinnen met relatie-, aanpassings- of communicatieproblemen (ook voor lvb-ouders) De onderlinge samenwerking en de communicatie rond de opvoeding bevorderen. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

In Nederland is een pilotstudie uitgevoerd naar de ervaringen van professionals en ouders met Triple P Family Transitions
 
Ouders Inc.  Ouders Informatie over het complexe proces van de transitie van partnerschap naar ouderschap. 

Aangedragen vanuit de praktijk 

 

 

Er is geen effectiviteitsonderzoek gedaan. 

 

Selectie van interventies

De laatste jaren is in Nederland een veelheid aan interventies, programma’s en methodieken ontwikkeld die kinderen, ouders en gezinnen ondersteunen bij scheidingsproblematiek. Deze interventies zijn lang niet overal bekend, vaak nog niet onderbouwd, niet in het hele land ingezet en nauwelijks nog op effectiviteit onderzocht. 

In deze richtlijn ligt de focus op interventies de hele periode voor, tijdens en na de scheiding. Ook vanuit de praktijk komt er steeds meer aandacht voor preventie. Beginnend ouderschap betekent ook dat partnerschap verandert. Daarnaast is er meer aandacht voor psycho-educatie en laagdrempelige programma’s die zich richten op de ondersteuning van partnerschap. Scheidingen komen veel voor, het is belangrijk dat we als samenleving scheiden normaler gaan vinden. Ook om spanningen en escalaties te voorkomen. Interventies gericht op ouders betrekken steeds vaker ook het sociale netwerk, omdat dit een beschermende factor is.  

Bij het maken van het overzicht van de interventies is gekeken naar het volgende: 

  • Nieuwe initiatieven die zijn opgenomen in het ZonMw-programma Jeugd op het thema vechtscheiding.
  • Programma’s die zijn gehonoreerd binnen de Divorce Challenge, een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid om het aantal vechtscheidingen terug te dringen.
  • Aanpakken die zijn genoemd in het verslag Scheiden…en de kinderen dan? (Platform Scheiden zonder Schade, 2018). 

Ondanks deze aandachtspunten kan de richtlijn niet honderd procent volledig zijn. 

Aanbod relatie-ondersteunende interventies 

Het aanbod van relatie-ondersteunende interventies is ruim, maar de interventies zijn in Nederland nog onvoldoende onderzocht op effectiviteit. Onderzoek naar de effecten van programma’s in het buitenland geeft het volgende beeld (Anthonijsz et al., 2010): 

  • Vaardigheidstrainingen hebben een groter bereik dan educatieve programma’s.
  • Therapie/counseling is effectiever dan preventief bedoelde programma’s.
  • Stellen die zes tot tien jaar samenwonen, profiteren sterker van de interventies dan net samenwonende stellen.
  • Een programma van twintig uur heeft een groter effect dan korter durende programma’s.
  • Het aanbod van kerkelijke en niet-kerkelijke instellingen laten geen verschil in effect zien. 

Zowel van de politiek als vanuit de praktijk is aandacht voor de relatie tussen ouders. Beleid en interventies zouden zich moeten richten op het bevorderen en versterken van duurzame relaties. Daarnaast blijkt steeds vaker dat aandacht nodig is voor de begeleiding bij de overgang van partnerschap naar ouderschap. De transitie van partnerschap naar ouderschap is een ingewikkeld proces, waarbij veel complexe psychische processen in werking treden. Vooral de uitdagingen van het samen opvoeden en verzorgen van kinderen leidt bij veel jonge ouders tot problemen in de relatie en in het ergste geval tot scheidingen. Er zijn enkele preventieve interventies onderzocht. Deze onderzoeken tonen aan dat deze interventies helpen om ouders beter door de transitie van partnerschap naar ouderschap heen te laten komen.  
 
De juiste mix is: 
(a) voorlichting over ouderschap 
(b) oefenen met communicatievaardigheden, 
(c) de mogelijkheid om de interventie vanaf thuis te doen. 
Deze mix helpt ouders samenwerken in de opvoeding en goed voorbereid te zijn op het ouderschap (Ligtermoet et al., 2017). 

Overwegingen 

De effectiviteit van hulpverlening wordt door meer bepaald dan alleen de specifieke factoren van een interventie. Ook algemeen werkzame factoren spelen een rol, dit zijn de ingrediënten van hulp die bijdragen aan het resultaat, ongeacht de soort behandeling en doelgroep.  

Bekende voorbeelden van deze factoren zijn (Van Yperen & Dronkers, 2010): 

  • Aansluiten bij de motivatie van de cliënt.
  • Een goede relatie tussen cliënt en behandelaar.
  • Een goede structurering van de interventie (duidelijke doelstelling, planning en fasering).
  • Een goede ‘match’ tussen de hulpvraag en de aanpak van het probleem.
  • Een goede uitvoering van de interventie.
  • Professionaliteit van de behandelaar (goed opgeleid en getraind).
  • Gezonde werkomstandigheden van de behandelaar, zoals een draaglijke caseload en goede ondersteuning. 

Voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb) is het noodzakelijk dat de interventie en de randvoorwaarden aansluiten bij hun vaardigheden, beperkingen en mogelijkheden. De Wit et al. (2011) ontwikkelden met hulp van literatuuronderzoek en interviews met professionals de richtlijn Effectieve interventies LVB. Die doet aanbevelingen voor het ontwikkelen, aanpassen en uitvoeren van interventies gericht op de lvb-doelgroep.  

De aanbevelingen zijn: 

  • Doe voorafgaand aan de interventie uitgebreide diagnostiek.
  • Zorg voor duidelijke communicatie tussen kind of jongere en hulpverlener.
  • Maak de oefenstof concreet: structureer en vereenvoudig de oefenstof en de informatie.
  • Betrek het netwerk bij de interventie en neem het geleerde mee naar andere situaties en omgevingen.
  • Creëer een veilige en positieve leefomgeving. 

Wees bij het uitvoeren van interventies alert op vooroordelen, toon belangstelling, ga flexibel met de tijd om en benader de cliënt positief. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie kan relatief veel tijd kosten (Knipscheer & Kleber, 2004). Kennis van de culturele achtergrond is wenselijk en het verstaan van de taal vergemakkelijkt het contact. Bij de interventies gaat het erom dat de cliënt leert denken vanuit de eigen kracht en kwaliteit. Dit moet je als jeugdprofessional dus stimuleren. In de Meetladder diversiteit interventies staan factoren die van belang zijn voor het slagen van interventies (Pels et al., 2009). 

Meld lacunes in het hulpaanbod bij de manager van de jeugdhulpinstelling. De instelling kan vervolgens in gesprek met de gemeente om samen een passende oplossing te zoeken. De gemeente heeft namelijk de plicht om passende zorg te leveren.