-
Bevraag meerdere informanten rond kinderen over de ingrijpende gebeurtenis(sen) en traumagerelateerde problemen. Vraag wel eerst toestemming aan het kind en/of de ouders. Zijn er vermoedens van kindermishandeling in de thuissituatie, win dan altijd omgevingsinformatie in. Kinderen beginnen namelijk niet makkelijk over kindermishandeling. Start de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling als er sprake is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling.
-
Vraag aan ouders of zij ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Dit kan invloed hebben op de (emotionele) beschikbaarheid van ouders en de keuze voor eventuele verdere ondersteuning of behandeling.
-
Stel directe vragen vanuit een neutrale houding. Stem taalgebruik af op de leeftijd en het niveau van het kind. Bijvoorbeeld: “Heb je ooit een nare gebeurtenis meegemaakt?”
-
Blijf met enige regelmaat vragen naar ingrijpende gebeurtenissen en eventuele reacties. Laat dit onderwerp bijvoorbeeld halfjaarlijks of jaarlijks terugkomen.
-
Bij kinderen die met complexe emotionele problemen of gedragsproblemen in de jeugdhulp terechtkomen: onderzoek of de problemen waarvoor het kind is aangemeld samenhangen met ingrijpende gebeurtenissen of traumagerelateerde problemen. Bevraag altijd de levensgeschiedenis van een kind. Vraag op een directe en concrete manier naar ingrijpende gebeurtenissen, of neem een screeningslijst af. Wees je bewust van de impact die het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis kan hebben op een kind.