
Aanvaardbare termijn
Toelichting op de aanbeveling
-
Neem als jeugdbeschermer of verwijzer een perspectiefbesluit binnen een voor het kind aanvaardbare termijn.
Na een uithuisplaatsing stelt het zorgteam binnen één maand een plan van aanpak op. Spreek in dat plan van aanpak een termijn af waarin een perspectiefbesluit wordt genomen. Dat besluit kan zijn toewerken naar thuisplaatsing of toewerken naar definitief opgroeien in een pleeggezin.
Uitgangspunt is dat het perspectiefbesluit wordt genomen binnen een termijn die voor het kind aanvaardbaar is. De jeugdbeschermer verzoekt de Raad voor de Kinderbescherming om dit voorgenomen besluit te toetsen dan wel te onderzoeken. Afhankelijk van het wettelijk kader wordt een voorgesteld besluit voorgelegd aan de rechter.
Bij een perspectiefbesluit zijn verschillende criteria van belang, maar het ontwikkelingsbelang van het kind is de eerste overweging (artikel 3 IVRK). Zie daarvoor de richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing. Ga over de criteria in gesprek met ouders, kind (op een wijze die past bij de leeftijd en capaciteiten), pleegouders en professionals die betrokken zijn bij de ouders of de pleegouders. Maak als jeugdprofessional die het perspectiefbesluit neemt duidelijke afspraken wie deze gesprekken voert en wie de wens van het kind vertegenwoordigt als het kind deze nog niet zelf kan verwoorden (zo nodig een bijzonder curator). Verantwoord het besluit systematisch, zoals uitgewerkt in de richtlijn Uithuisplaatsing en Terugplaatsing.
Zie voor meer toelichting Beslissen over uithuisplaatsing en terugplaatsing.