
Samenwerking
Toelichting op de aanbeveling
-
Zorg dat er regelmatig overleg plaatsvindt tussen de professional van de basiszorg (wijkteam), de professional die specialistische hulp biedt en de ouders en het kind zelf.
Alle gezinnen en kinderen hebben voordeel van een goede samenwerking tussen professionals. Dit geldt nog sterker voor gezinnen en kinderen die te maken hebben met gehechtheidsproblemen. Voor de diagnostiek en behandeling van gehechtheidsproblemen bij kinderen is doorgaans een verwijzing nodig naar specialistische jeugdhulp. Betrek in dat geval zo mogelijk de ouders of het kind zelf bij de keuze voor een zorgaanbieder.
Zorg verder dat duidelijk is welke professional verantwoordelijk is voor de behandeling van het gezin, en welke vervolgstappen na de behandeling komen. Bij voorkeur vindt er regelmatig overleg plaats tussen een contactpersoon van de basiszorg, een professional van de specialistische hulp en de ouders/kind. Zie ook Verheijden en De Lange (2016).
Brede samenwerking
Ook ‘in de breedte’ is bij gehechtheidsproblemen van kinderen regelmatig samenwerking nodig met diverse partijen, zoals het onderwijs, de jeugd-ggz, Veilig Thuis of volwassenenzorg. Bij het verkennen van mogelijke gehechtheidsproblemen, de uitgebreidere diagnostiek en de behandeling is het nodig om af te stemmen met andere partijen waarmee het gezin te maken heeft. Betrek zo mogelijk alle partijen bij overleggen, dus zowel de ouders/kind als de professional van de basiszorg (wijkteam) en de specialist.