Overslaan en naar de inhoud gaan
Richtlijn
Problematische gehechtheid
Groep kinderen met smartphone

2. Wat is problematische gehechtheid?

Vragen en aanbevelingen

Definitie en vormen

Wat is een problematische gehechtheidsrelatie? Welke vormen van problematische gehechtheid kunnen worden onderscheiden? En hoe onderscheidt een problematische gehechtheidsrelatie zich van andere problematiek?

Aanbevelingen

Relatie kind en volwassene

  • Stuur een problematische gehechtheidsrelatie tussen kind en ouder bij door de volwassene te begeleiden bij het sensitief en voorspelbaar reageren.

  • Wanneer bijsturing van de problematische relatie niet mogelijk is omdat de volwassene niet beschikbaar is, zorg dan dat het kind een nieuwe gehechtheidsrelatie kan opbouwen met een andere volwassene. Bij voorkeur is die persoon iemand met wie het kind al vertrouwd is en die voor langere tijd en regelmatig beschikbaar kan zijn.

  • Met name voor kinderen onder de zes jaar in een residentiĆ«le voorziening moet het aantal groepswerkers zo beperkt mogelijk zijn, bijvoorbeeld niet meer dan zes groepswerkers per kind.

Sensitief reageren

  • Reageer invoelend en voorspelbaar op het kind die aan je zorg is toevertrouwd. Zo kan het kind een veilige gehechtheidsrelatie opbouwen.

  • Investeer in (de relatie met) het kind. Neem de tijd om samen activiteiten te ondernemen, geef het kind je volle aandacht. Luister en kijk goed naar het kind.

Samenwerking

  • Zorg dat er regelmatig overleg plaatsvindt tussen de professional van de basiszorg (wijkteam), de professional die specialistische hulp biedt en de ouders en het kind zelf.

Aantal kinderen

Hoeveel kinderen hebben een problematische gehechtheidsrelatie?

Aanbeveling

Gehechtheidrelaties

  • Voor deze vraag zijn geen aanbevelingen geformuleerd.

Prognose en gevolgen

Wat is er bekend over de prognose en de gevolgen van een problematische gehechtheidsrelatie?

Aanbevelingen

Risico's

  • Blijf een kind met een problematische gehechtheidsrelatie altijd monitoren over een langere tijdsperiode heen.

  • Besteed bij een kind met een problematische gehechtheidsrelatie behalve aan de gehechtheidsproblemen ook altijd aandacht aan de gedragsproblemen. Bij voorkeur ontvangen ouder en kind aanvullende begeleiding voor de omgang met deze gedragsproblemen.

  • Als een kind met gedragsproblemen bij jeugdhulp of jeugdbescherming aangemeld wordt, dan moet de ontwikkeling van de gehechtheidsrelatie samen met de ouders in kaart gebracht worden. Zie ook het stappenplan: in stap 2 vindt een kort gesprek plaats over de voorgeschiedenis en worden beschermende en belemmerende factoren in kaart gebracht. In stap 3 wordt de ontwikkeling van de gehechtheidsrelatie meer uitgebreid uitgevraagd.