Overslaan en naar de inhoud gaan
Richtlijn
Stemmingsproblemen
Twee jongeren

5. Aanpak en interventies

Er zijn verschillende evidence-based interventies beschikbaar in de hulp bij of behandeling van stemmingsproblemen en depressie, of bij het voorkómen ervan (Conijn & Ruiter, 2011; Van Rooijen, 2018; Zorgstandaard Depressieve stoornissen, 2018). De interventies gericht op het voorkómen van stemmingsproblemen of depressie noemen we preventieve interventies. Bij geschikte preventieve interventies kan het gaan om selectieve preventie of geïndiceerde preventie. 

Selectieve preventie  

Selectieve preventieve interventies zijn geschikt voor kinderen en jongeren die nog geen stemmingsklachten hebben, maar wel een verhoogd risico om die te ontwikkelen. Risicofactoren hierbij zijn beschreven in Risico- en beschermende factoren. Selectieve preventieve interventies kunnen leiden tot een klinisch significante afname van depressie op de nameting en in de periode na de interventie. Over het algemeen verdwijnen de effecten langzaam na 1 à 2 jaar (Addendum Depressie bij Jeugd, 2009; Van Rooijen, 2018).  

In deze tabellen staan de selectieve preventieve interventies voor kinderen en jongeren met een verhoogd risico om stemmingsproblemen te ontwikkelen, gericht op het kind de of op de ouders.  

Geïndiceerde preventie 

Preventieve interventies gericht op de problematiek hebben als doel om te voorkomen dat de problematiek erger wordt. Dit noemen we geïndiceerde preventieve interventies. Cognitieve gedragstherapie (CGT), ingezet als geïndiceerde preventieve interventie, kan bijvoorbeeld bij jongeren met subklinische klachten de kans op het ontstaan van een depressie met 63% verminderen (Oud et al. 2019). De effecten van CGT zouden nog kunnen toenemen als de behandeling een combinatie bevat van gedragsactivatie en het uitdagen van gedachten, of als de verzorger betrokken is bij de behandeling van de jongere (Oud et al. 2019). Andere veelgebruikte CGT-componenten om somberheidsklachten aan te pakken, zijn probleemoplossingsvaardigheden en relaxatie. Recent is aangetoond dat de volgorde waarin de CGT-componenten gedragsactivatie, cognitieve herstructurering, probleemoplossingsvaardigheden en relaxatie worden aangeboden niet uitmaakt voor het effect direct na de training en zes maanden erna bij jongeren tussen de 11 en 18 jaar met depressieve klachten (Van den Heuvel et al., 2019; Van den Heuvel et al, 2020).  

In deze tabellen staan de geïndiceerde preventieve interventies voor respectievelijk kinderen en jongeren met aanwezige stemmingsproblemen.  

Vragen en aanbevelingen

Effectieve preventieve interventies

Welke (kosten)effectieve preventieve interventies zijn er voor kinderen met een verhoogd risico op stemmingsproblemen?

Aanbevelingen

Interventies bij risico

  • Overweeg bij kinderen met een verhoogd risico op stemmingsproblemen de interventies in de tabellen. 

  • Volg de stappen van gedeelde besluitvorming. Geef altijd psycho-educatie aan zowel het kind als de ouders. Bespreek hierbij met de ouders en het kind wat het probleem is, de oorzaken, wat het in stand houdt, mogelijke gevolgen en toekomstverwachtingen. Ga hierbij na of de ouders en het kind de informatie begrijpen, welke vragen zij hebben, of de informatie herkenbaar is en of ze de betekenis delen.   

  • Leg de aanbevolen hulpmogelijkheden en passende interventies voor. Bespreek de voor- en nadelen van deze opties en ga na welke voorkeuren ouders en kinderen hierin hebben. Betrek zo mogelijk ook de ouders bij het implementeren van de interventie. 

  • Wanneer een van de ouders kampt met psychische en/of verslavingsproblemen, raadpleeg dan de richtlijn KOPP/KOV.  

  • Wees erop bedacht dat stemmingsproblemen kunnen verergeren of kunnen schommelen. Evalueer de ernst van de problematiek en het resultaat van de interventies steeds weer opnieuw om op tijd een verergering van de problematiek te kunnen vaststellen. 

  • Vraag bij twijfel om collegiaal advies van de gespecialiseerde zorg.  

Effectieve interventies

Welke (kosten)effectieve interventies zijn er voor kinderen met stemmingsproblemen?

Aanbevelingen

Interventies bij stemmingsproblemen

  • Bij kinderen met stemmingsproblemen geldt: hoe eerder de hulp wordt ingezet, hoe beter. Betrek zo mogelijk ook de ouders bij de interventie.  

  • Houd bij het bieden van hulp rekening met de ernst van de problematiek en de leeftijd van het kind. Geef waar mogelijk zowel het kind als de ouders een keuze tussen enkele interventies, bijvoorbeeld online hulp of face-to-face contact, binnen de jeugdhulp, jeugdbescherming of jeugd-ggz.  

  • Vraag bij twijfel om collegiaal advies van de gespecialiseerde zorg. Bied bij kinderen met stemmingsproblemen een of enkele van de interventies aan die in de tabellen staan.  

  • Bij kinderen specifiek met een depressie verwijs je naar de gespecialiseerde zorg. Bij een lichte depressieve stoornis zijn de volgende interventies aanbevolen: actief volgen van het kind, het bieden van dagstructurering en mogelijk ook de bovenstaande interventies, zelfhulp of runningtherapie. Afhankelijk van de ernst en duur van de depressieve klachten bestaat de behandeling uit cognitieve gedragstherapie (CGT) of interpersoonlijke therapie (IPT), in uitzonderlijke gevallen gecombineerd met medicatie.  

Criteria en indicaties

Welke criteria, indicaties en contra-indicaties bepalen de volgorde waarin interventies worden aangeboden bij meervoudige problematiek, waaronder stemmingsproblemen?

Aanbeveling

Indicaties

  • Voor deze vraag zijn geen aanbevelingen geformuleerd.

Samenwerken in context van gezin, school en vrije tijd

Hoe kunnen hulpverleners (preventief) werken buiten de spreekkamer (in de context van gezin, school en vrije tijd)? En hoe kunnen hulpverleners een (jeugdhulp- of jeugd-ggz-) behandeling ondersteunen buiten de spreekkamer (in de context van gezin, school?

Aanbevelingen

Netwerk van hulpverleners

  • Volg de aanwijzingen in de checklists op voor de betreffende leefgebieden. 

  • Blijf bij overdracht naar de volwassenen-ggz in contact met het kind en diens ouders totdat de overdracht goed heeft plaatsgevonden. 

Ontoereikende zorg

Wat kunnen hulpverleners doen als interventies gecontra-indiceerd zijn en aanbod van jeugd-ggz ontoereikend is?

Aanbeveling

Lastig bereikbare doelgroepen 

  • Voor deze vraag zijn geen aanbevelingen geformuleerd.