
Informele steun versterken
Toelichting op de aanbeveling
-
Zet in op versterking van informele steun. Dit kan door het sociale netwerk van het gezin in kaart te brengen en in te zetten.
In elk gezin is informele steun belangrijk. Het gaat hierbij om de inzet van mensen uit het sociale netwerk en de directe leefomgeving van gezinnen, en ook om de inzet van vrijwilligers (Vosselman & Steenmeijer, 2022). Die vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld ervaringsdeskundige maatjes of mentoren zijn.
Betrek in een vroeg stadium het netwerk van het gezin en bespreek met deze mensen welke hulp zij kunnen bieden. Ook kunnen zij meedenken over wat er in het gezin aan de hand is, hoe dat zo gekomen is en welke hulp passend kan zijn. Informele steun kan praktisch zijn, zoals hulp bij de belastingaangifte. Het kan ook gaan om emotionele steun, denk aan een luisterend oor na een ruzie.
Ervaringsdeskundigen kunnen onder meer steun bieden en hoop geven. Hun ondersteuning kan ook meer gericht zijn op de ontwikkeling van normen en waarden. Voorbeeld van zulke ‘normatieve steun’ is dat je een kind leert hoe je op een goede manier kan zeggen dat je iets niet wilt.
Het doel van informele steun is om de draagkracht en sterke punten van het gezin te vergroten en om (verdere) problemen te voorkomen. Als ouders en kind een beroep kunnen doen op mensen in hun omgeving, loopt hun stress minder hoog op. Zo kan informele steun bijdragen aan het voorkomen van een uithuisplaatsing. Mogelijke interventies vind je in de bouwsteen Interventies.