
Motiverende gespreksvoering
Toelichting op de aanbeveling
-
Zet motiverende gespreksvoering in bij kinderen en ouders die door anderen zijn aangemeld. Zo kun je een constructieve samenwerkingsrelatie opbouwen en tot gedeelde inzichten komen over (mogelijke) problemen en de hulpvraag. Ook in het gedwongen kader is motiverende gespreksvoering een essentieel hulpmiddel om het kind en de ouders te helpen ontdekken waar hun vraag of probleem ligt.
Motiverende gespreksvoering blijkt effectief om intrinsieke motivatie aan te boren en te versterken (Bartelink, 2013b). Het is effectief bij diverse doelgroepen, ook en vooral bij cliënten die in eerste instantie geen of weinig intrinsieke motivatie tot verandering hebben. Motiverende gespreksvoering helpt je om cliënten te laten bepalen wat ze met de hulp willen bereiken – en om samen te komen tot doelen die passen bij de wensen die deze cliënten voor hun leven hebben.
Om motiverende gespreksvoering goed te kunnen toepassen, heb je als jeugdprofessional training nodig, evenals als oefening in de praktijk en feedback op je handelen. Zie ook Hulpmiddelen en tools.