Overslaan en naar de inhoud gaan
Richtlijn
Samen beslissen over hulp
Jongere in rolstoel

3. Omgaan met diversiteit

Vragen en aanbevelingen

Aandachtspunten migratieachtergrond

Welke specifieke aandachtspunten zijn er bij het werken met cliënten met een migratieachtergrond?

Aanbevelingen

Interculturele competenties

  • Wees je bewust van je eigen culturele bagage wanneer je te maken hebt met gezinnen met een migratieachtergrond. Zorg ook dat je kennis hebt over de invloed van de migratiegeschiedenis, over mogelijke verschillen in opvattingen, over de opvoeding en ontwikkeling van het kind en over cultuurgebonden problemen, bijvoorbeeld eergerelateerd geweld. Zet een onafhankelijke tolk in, telefonisch of fysiek aanwezig, als ouders of het kind de Nederlandse taal onvoldoende beheersen.

Cultuursensitieve instrumenten

  • Wees je bewust van de mogelijkheden en beperkingen van diagnostische instrumenten bij kinderen en ouders met een migratieachtergrond.

Interventies voor gezinnen met een migratieachtergrond

  • Wees je bewust van de mogelijke noodzaak om interventies aan te passen voor gezinnen met een migratieachtergrond. Houd ook rekening met specifieke wensen van kinderen en ouders met een migratieachtergrond ten aanzien van de hulp.

Aandachtspunten licht verstandelijke beperking

Welke specifieke aandachtspunten zijn er bij het werken met kinderen en ouders met een licht verstandelijke beperking?

Aanbevelingen

Kenmerken van een licht verstandelijke beperking

  • Zorg dat je kennis hebt over signalen van een verstandelijke beperking. 

  • Taxeer het begripsvermogen en informatieverwerkingsvermogen van het kind en de ouders als je vermoedt dat zij hier een beperking in hebben. Stem je handelen daar voortdurend op af. 

  • Als verdere diagnostiek nodig is om een vermoeden van cognitieve beperking te toetsen, schakel dan zo mogelijk door naar een gespecialiseerde instantie.

  • Kijk wat ouders zelf kunnen, waar ze hulp bij nodig hebben en wat van hen overgenomen moet worden. Op deze manier kun je waar nodig hulp en ondersteuning bieden, maar ook de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van de ouders versterken.

Licht verstandelijke beperking en opvoeding

  • Wees je bewust van de invloed van een cognitieve beperking bij ouders op de opvoeding en ontwikkeling van het kind.

Instrumenten voor het werken met cliënten met een lvb

  • Wees je bewust van de mogelijkheden en beperkingen van diagnostische instrumenten bij kinderen en ouders met een licht verstandelijke beperking.

Interventies voor kinderen of ouders met een lvb

  • Wees je bewust van de noodzaak om interventies aan te passen aan de mogelijkheden, vaardigheden en beperkingen van kinderen en ouders met een licht verstandelijke beperking. Dit kan bijvoorbeeld door extra oefenmogelijkheden te bieden, eenvoudige taal te gebruiken en het sociale netwerk bij de hulpverlening te betrekken. Zo valt de generalisatie van aangeleerde vaardigheden te bevorderen.