Overslaan en naar de inhoud gaan
Richtlijn
Samen beslissen over hulp
Jongere in rolstoel

Aanmelding

Toelichting op de aanbeveling

  • Check praktische en formele informatie. Inventariseer samen met het kind en de ouders zowel de hulpvraag (klachten) als de positie en rol van de betrokkenen. Vraag toestemming aan het kind en de ouders om informatie bij derden op te vragen.

Het beslisproces start nadat het kind en de ouders zich rechtstreeks of via een verwijzer bij jou aangemeld hebben. Bij een telefonische of digitale aanmelding informeer je naar (praktische) achtergrondgegevens. Aan de hand van leeftijd, woonplaats en adresgegevens bepaal je meestal of het kind en de ouders aan het juiste adres zijn. Is dit niet het geval, dan geef je ze informatie en advies of verwijs je ze door naar een passende voorziening. 

Voldoet de aanmelding aan de formele criteria, dan start de verkenning van de hulpvraag. Dat wil zeggen dat je als jeugdprofessional samen met het kind en de ouders de problematiek verkent, evenals de positie en rol van alle personen die bij het proces betrokken zijn (De Bruyn et al., 2003; Eijgenraam et.al, 2010; Tak et al., 2014).

Als je een jeugdbeschermer bent, mag je altijd informatie met andere professionals uitwisselen. Wel moet je het kind en de ouders hierover informeren. Daarbij is het handig om te vermelden dat het gaat om informatie rondom veiligheidsaspecten.