Overslaan en naar de inhoud gaan
Richtlijn
Seksuele ontwikkeling
Groep jongeren

Gezonde seksuele ontwikkeling bij seksueel trauma

Toelichting op de aanbeveling

  • Ondersteun en bevorder een gezonde seksuele ontwikkeling bij kinderen en jongeren met een seksueel trauma vanuit een positieve insteek. Normaliseer (gezond) seksueel gedrag dat niet beschadigend is voor het kind of de jongere zelf of voor een ander. Leg uit, leer sociale regels aan en begrens waar nodig.  

Als jeugdprofessional is het belangrijk om een goede risicoanalyse te maken, mede op basis van de voorgeschiedenis. Zo ontdek je of er sprake is (geweest) van seksueel misbruik, geweld en/of trauma, zoals beschreven in de richtlijn Residentiële jeugdhulp. Gebruik hiervoor het ‘Risicotaxatie Instrument Seksueel Grensoverschrijdend gedrag’ als hulpmiddel. Werk als dat kan en nodig is multidisciplinair samen om tot een goede risicoanalyse te komen.  

  • Ga een gesprek over seksualiteit en seksuele ervaringen niet uit de weg.
  • Ondersteun jongeren bij het maken van seksueel gezonde, veilige, gelijkwaardige en prettige keuzen en het opdoen van positieve ervaringen. Dit is een beschermende factor.
  • Zorg ervoor dat je eventuele eigen ervaringen met seksueel misbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag hebt verwerkt.
  • Sluit aan bij de ervaring, leefwereld en behoeften van het kind of de jongere.
  • Zorg ervoor dat je seksueel misbruik of seksuele grensoverschrijding herkent en signaleert. Volg de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling als dat nodig is.
  • Een kind of jongere die seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel misbruik of seksueel geweld heeft meegemaakt, heeft recht op specialistische hulp en ondersteuning. Bied eerste opvang en roep desgewenst specialistische hulp in (zie Randvoorwaarden). Zorg dat je de regionale Centra Seksueel Geweld kent – daarin is samenwerking met politie, forensisch arts en specialistische hulp gegarandeerd. Draag zorg voor passende (gespecialiseerde) hulp.