Overslaan en naar de inhoud gaan
Richtlijn
Pleegzorg
Twee kinderen in speeltuin

Inschatten van veiligheid

Toelichting op de aanbeveling

  • In de gesprekken die je voert met het kind heb je altijd aandacht voor de veiligheid van het kind. Geef in de gesprekken aan waar het kind terecht kan als het zich tussentijds onveilig voelt. Voer daarnaast gesprekken met andere betrokkenen (mensen uit het netwerk, school, vrijetijdsbesteding of hulpverleners) over de veiligheid in het pleeggezin.  

In elk gesprek dat je voert, is er aandacht voor de veiligheid van het kind. Maak een inschatting van de veiligheid met de betrokkenen (kind, ouders en pleegouders).

Wees je ervan bewust dat het praten over onveilige situaties erg ingewikkeld kan zijn voor een kind maar ook voor jezelf en andere betrokkenen. Vragenlijsten of andere instrumenten helpen om geen belangrijke aandachtspunten over het hoofd te zien. Voor hulpmiddelen verwijzen we naar de richtlijn Kindermishandeling en de gesprekskaarten Samen leren van incidenten. Diverse pleegzorgaanbieders hebben ook eigen hulpmiddelen ontwikkeld voor het beoordelen van de veiligheid in pleeggezinnen. Hiervan is echter onduidelijk of deze voldoende inhoudsvalide zijn. 

Volgens het Kwaliteitskader Voorbereiding en screening in de pleegzorg voert de pleegzorgaanbieder jaarlijks minimaal één evaluatie van de pleeggezinplaatsing uit - waarvan een veiligheidscheck onderdeel uitmaakt - en legt deze vast. De veiligheidscheck dient onder andere als signaleringsmiddel voor onveilige situaties en als kapstok voor een open gesprek over een lastig thema. Indien door de (pleeg)ouder(s), kind, verwijzer of pleegzorgaanbieder gewenst kan deze evaluatie vaker dan één keer per jaar plaatsvinden.