
Vertrouwenspersoon
Toelichting op de aanbeveling
-
Zorg dat er een vertrouwenspersoon is voor elk kind dat in een pleeggezin verblijft. Zoek samen met het kind uit wie deze vertrouwenspersoon kan zijn. Belangrijk is dat een kind zich vrij voelt om met deze persoon alles te bespreken en dat het kind deze vertrouwenspersoon op afgesproken tijden ontmoet. Denk bijvoorbeeld aan een leerkracht, een familielid of een vriend.
Om ervoor te zorgen dat kinderen in een pleeggezin eventuele onveiligheid tijdig aankaarten, is het cruciaal dat zij een eigen vertrouwenspersoon hebben. Als pleegzorgbegeleider kun je jaarlijks bij het kind navragen of het contact met de vertrouwenspersoon bestendig is. Onderzoek laat zien dat kinderen vaak lang zwijgen voordat ze iemand vertellen over onveiligheid waar ze mee te maken hebben. Ook blijkt dat ze geneigd zijn om het aan iemand te vertellen die zij vertrouwen. Daarom moet elk kind in de pleegzorg een vertrouwenspersoon hebben met wie het kan bespreken hoe het zich voelt en waar het zich zorgen over maakt. Dit kan bijvoorbeeld een familielid of leerkracht zijn die bereid is om lange tijd met het kind op trekken. Als pleegzorgbegeleider moet je je inspannen om samen met het kind een vertrouwenspersoon te vinden en jaarlijks te checken of het kind nog steeds goed contact met deze persoon heeft. Zie bijvoorbeeld de JIM-aanpak of Jeugdstem.
Rol van de vertrouwenspersoon
Als pleegzorgbegeleider heb je contact met de vertrouwenspersoon van het kind en ondersteun je de vertrouwenspersoon indien nodig en wenselijk. Indien kinderen aan hun vertrouwenspersoon vertellen over een zorgelijke situatie of gebeurtenis, dan is het belangrijk dat diegene goed in contact blijft met het kind. Erken, als vertrouwenspersoon, de gevoelens van het kind en complimenteer het kind dat het dit aan jou vertelt. Het is belangrijk dat de vertrouwenspersoon goed luistert en door te vraagt, in plaats van direct te handelen.
Het is belangrijk om het kind te onschuldigen en met het kind te bespreken dat het belangrijk is dat de situatie weer veilig wordt. Vraag aan het kind wat het zou willen en aan wie jullie dit nog meer kunnen vertellen. Indien nodig kan de vertrouwenspersoon advies vragen aan medewerkers van Veilig Thuis over hoe je hiermee om kan gaan. Blijf, als vertrouwenspersoon, gedurende het proces dat volgt in contact met het kind.
Kijktip: Webinar Laat me niet los.