
Voorgeschiedenis
Toelichting op de aanbevelingen
-
Stel pleegouders op de hoogte van de voorgeschiedenis van een kind.
-
Bereid pleegouders goed voor op de plaatsing van een (seksueel) getraumatiseerd kind.
Licht pleegouders goed voor over de impact van kindermishandeling en seksueel misbruik op kinderen. Licht pleegouders eveneens goed voor wanneer een kind (seksueel) grensoverschrijdend gedrag vertoont. Maak op basis van de voorgeschiedenis van een kind een risicoanalyse voor eventueel (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.
Ga na of de pleegouders mogelijk zelf ervaringen met kindermishandeling of seksueel misbruik hebben. Die kunnen door het gedrag van een kind (opnieuw) getriggerd worden.
Traumatische ervaringen, ervaringen met kindermishandeling (inclusief seksueel misbruik) of vertoningen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag kunnen veel invloed hebben op het functioneren van een kind in het pleeggezin. Om ervoor te zorgen dat pleegouders een veilige omgeving aan het kind kunnen bieden, moeten zij hierop voorbereid zijn. Psycho-educatie of een specifieke training voor pleegouders kan helpen bij de voorbereiding. Zo weten ze hoe ze goed kunnen aansluiten bij het kind (Gigengack et al., 2019; Konijn et al., 2020; Maaskant et al., 2016). Hierbij kan de ggz ook een rol spelen. Twee erkende interventies kunnen hierbij helpen: Basic Trust en Zorgen voor getraumatiseerde kinderen.