Overslaan en naar de inhoud gaan
Richtlijn
Samen beslissen over hulp
Jongere in rolstoel

Haalbare doelen

Toelichting op de aanbevelingen

  • Stel maximaal vijf doelen op voor de hulp. Als het kind en de ouders veel verschillende doelen hebben geformuleerd, bepalen zij wat korte- en langetermijndoelen zijn en geef je samen met het kind en de ouders een prioritering aan de doelen. 

  • In het gedwongen kader: stel acute veiligheid als eerste prioriteit en inventariseer daarna welke andere doelen belangrijk zijn voor het kind en de ouders. 

  • Bij situaties met meervoudige en complexe problemen: stel samen met het gezin en andere betrokken hulpverleners en professionals een plan van aanpak op, met daarin heldere doelen en prioriteiten, volgens het principe ‘één gezin, één plan’. Bepaal gezamenlijk wie de zorg coördineert, waarbij het uitgangspunt is dat het gezin zelf blijft doen wat het zelf kan. Voorkom het onnodig overnemen van taken. 

Overzichtelijk en haalbaar 

De hulp moet overzichtelijk blijven en de doelen moeten haalbaar zijn. Praktische stelregel is dat het gezin aan maximaal vijf doelen werkt voor een vastgestelde periode in één hulpverleningsmodule (Van Yperen & Van der Steege, 2006). Daarbij is het belangrijk om goed in te schatten aan hoeveel verschillende doelen het kind en de ouders tegelijkertijd kunnen werken gezien hun vermogens (denk aan een licht verstandelijke beperking). Het maximum aantal doelen waaraan gewerkt wordt, moet op die vermogens worden aangepast. 

Verder kan de situatie in het gezin veranderen en kunnen doelen bereikt zijn of juist niet haalbaar blijken. Daarom is het belangrijk om doelen tijdsgebonden te formuleren en evaluatiemomenten in te plannen, zodat die doelen bijgesteld en aangepast kunnen worden aan een veranderende gezinssituatie.