
Ondersteuning op school
Toelichting op de aanbeveling
-
Stel één plan op als een kind te maken heeft met ernstige internaliserende en externaliserende problemen die zich ook op school voordoen. Doe dit in samenwerking met de school, de ouders en het kind zelf. Laat het plan als doel hebben om de gedragsproblemen thuis en op school te verminderen en om de vaardigheden van het kind die bijdragen aan blijvende schoolgang te vergroten.
Overweeg bij (ernstige) externaliserende en/of internaliserende problematiek altijd of er ondersteuning nodig is in en om de school, en zo ja, welke. Deze ondersteuning kan rechtstreeks gericht zijn op het kind, maar het kan ook hulp zijn aan leerkrachten of docenten om het kind adequaat te begeleiden. Zie voor een uitgebreide uitwerking de richtlijn Ernstige gedragsproblemen.
Blijkt behalve hulp in het gezin ook hulp op school nodig? Dan is het noodzakelijk dat ouders, het kind, de school en de hulpverlening samen een integraal hulpverleningsplan opstellen. Dit plan heeft als doel de gedragsproblemen te verminderen die het kind thuis en op school heeft en om schooluitval te voorkomen. De volgende punten staan erin vermeld:
- De gezamenlijk vastgestelde doelen.
- Een brede aanpak, gericht op de school, de ouders en het kind.
- Afspraken over de opvoedingstechnieken die zowel thuis als op school worden gehanteerd.
- Afspraken over het monitoren van deze afspraken.
- Afspraken over de frequentie en continuïteit van het contact tussen de school, ouders, de jeugdprofessional en het kind.